第五届尼山世界文明论坛
·尼山世界文明论坛
当前位置: 首页 >> 新闻要览 >> 正文

美国布朗大学包筠雅教授赠于我院珍贵书籍
作者:谷玲玲  来源:   时间:2018-01-16 13:33:52  浏览次数:

2018年1月15日,美国布朗大学历史系包筠雅教授捐赠给我院资料室珍贵书籍共12本。这些书籍主要是国外学者对中国书籍史方面的研究成果,如《Text and Ritual in Early China》、《Intellectual Property Law in Chinese Civilization》、《 Publishing,Culture,and Power in Early Modern China》等;也有关于阅读史方面的著作,如《A History of Reading in the West》。这些书在国内皆不易获得。我院资料室获得这些书籍,将极大程度地方便师生阅读和了解书籍史研究动向,有利于推动中国书籍史的进一步发展。

包教授对捐书给我院这件事一直记挂于心。自从2017年12月4日回国后,便马上开始不辞辛劳地寻找和购买这些书籍。不到一个月的时间,便寄到了我院。在此,对包教授的捐书义举和辛苦付出表示由衷感谢。

包筠雅,美国哈佛大学博士,现任布朗大学历史系教授、系主任。主要从事中国古代社会文化史、书籍史研究。所著《功过格:明清社会的道德秩序》《文化贸易:清代至民国时期四堡的书籍交易》在学术界产生广泛反响,先后被译介到国内。编有Printing and Book Culture in Late Imperial China [与周启荣(Kai-wing Chow)合编]、From Woodblocks to the Internet: Chinese Publishing and Print Culture in Transition, circa 1800 to 2008[与芮哲非(Christopher A. Reed)合编],均为中国书籍史研究领域的重要成果。

包筠雅教授所赠书单:

1) Cavallo, Giuglielmo, and Roger Chartier, eds. A History of Reading in the West.

2) Kern, Martin. Text and Ritual in Early China.

3) Alford, William P. To Steal a Book is an Elegant Offense: Intellectual Property Law in Chinese Civilization.

4) Chow, Kai-wing. Publishing, Culture, and Power in Early Modern China.

5) Suarez, Michael F., S.J., and H.R. Woudhuysen, eds. The Book, A Global History.

6) He, Yuming. At Home and the World: Editing the "Glorious Ming" in Woodblock-Printed Books o the Sixteenth and Seventeenth Centuries.

7) Nugent, Christopher. Manifest in Words, Written on Paper: Producing and Circulating Poetry in Tang Dynasty China.

8) Dennis, Joseph. Writing, Publishing and Reading Local Gazetteers in Imperial China, 100-1700.

9) Chia, Lucille. Printing for Profit: The Commercial Publishers of JIanyang, Fujian (11th-17th Centuries).

10) Schaberg, David. A Patterned Past: Form and Thought in Early Chinese Historiography.

11) McDermott, Joseph, and Peter Burke, eds. The Book Worlds of East Asia and Europe, 1450-1860: Connections and Comparisons.

12) Brokaw, Cynthia. Commerce in Culture: The Sibao Book Trade in the Qing and Republican Periods.