第五届尼山世界文明论坛
·尼山世界文明论坛
当前位置: 首页 >> 学术队伍 >> 正文

翟奎凤教授/Professor Zhai Kuifeng
作者:儒学高等研究院  来源:儒学高等研究院   时间:2018-09-10 12:05:00  浏览次数:

翟奎凤教授

翟奎凤,男,1980年4月生,安徽亳州人。北京大学哲学博士、清华大学哲学博士后,现为山东大学儒学高等研究院教授、博士生导师,教育部青年长江学者(2017)、山东省泰山学者青年专家(2017)、山东大学齐鲁青年学者(2017),兼任儒家文明协同创新中心学术委员会办公室主任、中华孔子学会理事、中国周易研究会理事。研究主题为“中国哲学经典、范畴及其现代价值”,其中尤以《周易》经典与儒家哲学研究为特色特长,创新性研究计划:探索建构“中国的人文神学”、“大同儒学”思想体系。发表各类文章70余篇,其中CSSCI核心30余篇。各类著述10余部,主持国家及省部级课题7项,参与中宣部马工程重大项目1项。获山东省社会科学优秀成果奖(2017)。

Professor Zhai Kuifeng

Zhai Kuifeng, male, born in 1980 April, Bozhou, Anhui Province. PhD of Peking University, post-doctor of Tsinghua University, and now is a professor and doctoral supervisor in the Advanced Institute of Confucian Studies, Shandong University. He is titled Young Changjiang Scholar of the Ministry of Education (2017), youth expert of Taishan scholar (2017) of Shandong Province, and Qilu young scholar of Shandong University (2017). And he also served as the director of the academic committee of the Collaborative Innovation Center of Confucianism Civilization at Shandong University, the director of the Chinese Confucian Academy and the director of the China Institute of Zhouyi.

The theme of Prof. Zhai’s study is "the classics, categories and modern value of Chinese philosophy", which features the classics of Zhouyi and the study of Confucian philosophy as highlights. He also have an innovative research plan to exploring and construct the ideological system of "Chinese humanistic theology" and "Datong Confucianism".

He has published more than 70 articles, of which more than 30 are in core CSSCI and has published all kinds of works more than 10. He has presided over 6 projects at national or ministerial/provincial level, and has participated in major projects of Marxism Project of the Propaganda Department of the Central Committee of the CPC. Meanwhile, he has won the Shandong Provincial Social Science Achievement Award (2017).

上一条:马来平教授 /Professor Ma Laiping
下一条:颜炳罡教授/Professor Yan Binggang