第五届尼山世界文明论坛
·全国社科规划办
·尼山世界文明论坛
当前位置: 首页 >> 学术队伍 >> 正文

所长:郑杰文教授/Professor Zheng Jiewen
作者:儒学高等研究院  来源:儒学高等研究院   时间:2018-09-10 09:12:54  浏览次数:

郑杰文 教授

郑杰文,1951年生于山东临淄,山东大学文学硕士,南京大学文学博士,日本东京大学高级访问学者。现为山东大学二级教授、博士生导师,山东大学古典文献学学科带头人,山东文史馆馆员,享受国务院颁发的政府特殊津贴。兼任中华文学史料学学会副会长兼古代文学文献研究会会长、中国古代散文学会副会长等。曾为台湾大学客座教授。

主要从事先秦文献特别是先秦诸子文献及上古文化史的研究。近年来出版著作20余种,发表学术论文130余篇;主持国家、省部级等社科研究项目10数项。曾多次到日本、美国及台湾、澳门等地讲学、讲演、访问和参加学术会议。目前,郑杰文教授正致力于从事国家重大文化工程——“全球汉籍合璧”

Professor Zheng Jiewen

Zheng Jiewen, born at Linzi of Shandong in 1951, the master of art of the Shandong University , the literature Doctor of the Nanjing University, the high class visit scholar at Tokyo University of Japan. A key post professor, a doctoral student tutor, a leader on classical philology subject, and a leader of ancient literature subject on pre-Qin and Han Dynasty direction for the Shandong University , enjoying the government special subsidy that State Department distributes now . At the same time ,he assumes the chairman of the ancient literature research society of the Chinese literature historical data society , and the vice-chairman of the ancient Chinese prose society , etc. He has ever been the leader for the youth academics and a acrossed century talented person of Shandong University etc.

He is mainly be engaged in study on pre-Qin literature , especially on the research of the various schools of thought and their exponents during the pre-Qin times and ancient cultural history.In recent years,he has published 14 academic books particularly, and the other 5 books, announced more than 110 learned articles, presided more than 10 different class research items that approved by the Nationnl Planning Office of Phikosophy and Social Science , ministry of education , province planning office of phikosophy and social science or the other departments. He has gone to grounds, such as Japan, the United States and Taiwan and Macau etc. to speak to learn once or for many times, lectureed, visited or attended academic meetings.

上一条:綦维副教授/Associate Professor Qi Wei