第五届尼山世界文明论坛
·尼山世界文明论坛
·儒家文明协同创新中心
当前位置: 首页 >> 学术队伍 >> 正文

龙圣副教授/Associate professor Long Sheng
作者:儒学高等研究院  来源:儒学高等研究院   时间:2018-09-05 10:40:16  浏览次数:

龙圣讲师

龙圣,男,苗族,19832月生,湖南花垣人,历史学博士,香港中文大学访问学者,山东省民俗学会理事,现为山东大学儒学高等研究院副教授、硕士研究生导师,主要从事明清社会史、民俗学的教学与研究工作,开设“民间文献研究”“区域民俗研究”“民俗学、民间文学理论与方法”等课程,主持有教育部人文社会科学研究青年基金项目、中国博士后科学基金面上资助项目、山东大学基本科研业务费资助项目、山东大学自主创新基金项目,著有《新加坡茶商公会史略》《韩家村》二书(合著),在《社会》《文献》《史学集刊》《历史档案》《历史人类学学刊》《宗教学研究》《民俗研究》《民族艺术》等刊物发表学术论文三十余篇。

Associate professor Long Sheng, a Hmong, who was born in Feb.1983, Huayuan County in Hunan province, received his PhD in history from Beijing Normal University. Long specializes in social history of Ming and Qing dynasty, and his expertise includes folklore teaching and research. He teaches courses in research of folk literature, regional folklore studies, theories and methods of folklore and folklore literature, etc. He has authored and co-authored several books, such as A brief history of Singapore Tea Merchants Association and Han jia cun. Until now professor Long has published more than 30 articles in the Journal of "Chinese Journal of Sociology", "Wen Xian", "Collected Papers of History Studies", "Historical Archives", "Journal of History and Anthropology", "Religions Studies", "Folklore Studies", "National Arts" and so on. His projects include Youth Fund Project of Humanities and Social Sciences Research from the Ministry of Education, China Postdoctoral Science Foundation Funding Project, Fundamental Research Funding Project of Shandong University and Independent Innovation Fund Project of Shandong University. Long has been a visiting scholar at the Chinese University of Hong Kong, and he currently is a director of Shandong Folklore Society and a master supervisor.

上一条:傅永军教授/Professor Fu Yongjun
下一条:姚中秋教授/Professor Yao Zhongqiu